Philemonin valokuvat tai afrikkalaisen linssin läpi nähtyä (Laura Horelli, Philemon Sheya Kaluwapa) 2022-23

Teoksen lähtökohtana on Philemon Sheya Kaluwapan mustavalkoinen valokuva-albumi 1980-luvun alusta, jossa on kuvaharjoituksia hänen valokuvateknikon koulutuksensa ajalta Foto DEWAG:ssa Itä-Berliinissä. Kaluwapa sai stipendin Saksan sosialistiselta yhtenäisyyspuolueelta (SED), joka tuki Lounais-Afrikan kansanjärjestön (SWAPO) taistelua Etelä-Afrikan laitonta apartheid-hallintoa vastaan. Pääosin studio-olosuhteissa otetut valokuvat, ilman viittauksia aikaan tai paikkaan, ovat kontrastissa Kaluwapan maanpakoon Namibiasta vuonna 1974 sekä hänen liikkeisiinsä eri kulttuurien, maiden ja poliittisten järjestelmien läpi.

Laura Horelli ja Philemon Sheya Kaluwapa tapasivat alun perin Horellin työstäessä installaatiota ja lyhytelokuvaa Namibia Today (2017–2018) ja ovat jatkaneet keskustelua siitä lähtien. Kaluwapa kysyi Horellilta apua muistelmiensa kirjoittamiseen, johon Horelli vastasi klassisen kirjan sijaan voivansa yrittää kehittää elämänkerrallisia kappaleita elokuvaksi. Kaluwapa esitteli hänelle Itä-Berliinissä ottamansa valokuvat, mukaan lukien kuvat opiskelutovereistaan Nangulasta ja Haufikusta. Tämän materiaalin pohjalta he tekivät valokuvastudioon sijoittuvan elokuvan, joka peilaa valokuvien alkuperäistä kuvausympäristöä.

Elokuvassa on useita narratiiveja mukaan lukien Kaluwapan kiinnostus siihen, kuinka hän voisi parhaiten käyttää valokuvan mediumia kuvatakseen mustia sekä omaa kokemustaan afrikkalaisesta diasporasta ja kylmästä sodasta. Erityisesti hän käsittelee omaa ratkaisevaa päätöstään paeta Itä-Berliinistä Länsi-Berliiniin. Kaksiosainen nimi Philemonin valokuvat tai afrikkalaisen linssin läpi nähtyä viittaa erilaisiin, rinnakkain olemassa oleviin näkökulmiin, identiteetteihin ja motivaatioihin tämän taideteoksen tekemisessä.

Diagogit käsikirjoitettiin, mutta kuvausten aikana keskustelut saivat usein muita suuntia. Kun äänisynkronoituihin kohtauksiin yhdistettiin selostus, syntyi eräänlainen muodoltaan vapaa, kokeellinen dokumentti. Elokuva on saksankielinen, koska sekä Kaluwapa että Horelli ovat asuneet Berliinissä jo pitkään. Molemmat puhuvat saksaa kolmantena kielenään ja tämä tuo työhön maahanmuuttajanäkökulmaa. Kielivalinta saa kuitenkin lisäulottuvuuden, kun sitä tarkastellaan Namibian saksalaista siirtomaahistoriaa vasten.

UHD video, 29:22 min, 16:9, colour, sound

German (English or Finnish subtitles available)

Installation: Projection screen 403 x 227 cm, 5.1 sound, sound panels, carpet, bench.

Dramaturgical Advice, Editing: Janina Herhoffer

Camera, Post-Production: Till Beckmann

Sound: Kashera C. Kantana

Sound Design: Jochen Jezussek

Translations: Winnie Ya Otto, Sanna Isto

Subtitles: Ulf Wrede, Crème

From the Foto Dewag Album, 1981/2022, a series of black-and white prints, 84,1 x 118,9 cm, 59,4 x 84,1 cm, 20 x 30 cm

Produced with the support of The Arts Promotion Centre Finland (Taike), The Promotion Centre for Audiovisual Culture, AVEK, The Finnish Cultural Foundation

Installation photographs: Milla Talassalo / Photographic Gallery Hippolyte, Helsinki